Дора Дабаш

 • Възраст
  44 г.
 • Пол
  Жена
 • Етническа принадлежност
  Българка
 • Религия
  Християнство
 • Образование
  Висше
 • Семейно положение
  Омъжена с 1 дете
 • Място на раждане
  Родeна в Пловдив
 • В момента живея в (селище, държава)
  В момента живея в Бат Ям, Израел

1. Аз съм българка.

2. Омъжих се в Израел и затова семейната ми идентичност се промени. Верската ми идентичност се обогати, защото опознавам нова религия, без да съм й последовател. Чувствам се българка, но българите, които не ме познават, ме считат за чужденка. Половата ми идентичност не се промени, а професионалната ми се трансформира: в България завеждах библиотека, а в Израел се занимавам с преводи. Социалната ми идентичност се промени. В Израел имам много по-малко контакти с хора, защото работя вкъщи.

3. Идентичността ми се е формирала под въздействие на семейната среда и страната, в която съм родена - България. Най-голямо значение за формирането й имат източната философия, дзен будизма и йога.

4. Образите, с които идентифицирам българската си идентичност, са планините и българската природа, които много ми липсват в Израел, както и българската кухня. От литературните сюжети най-близки са ми тези от "Семейство Глас" на Селинджър, но понякога си мисля, че живея в сюжетите на Кафка. Като цяло музикалните ми предпочитания нямат връзка с българската ми идентичност, защото обичам класическа музика, рок и джаз. Художниците, които харесвам са: Клод Моне, Хуан Миро, Марк Шагал и много други.

5. Понякога пиша за лични впечатления, но те са за лично ползване. Под влияние на живота ми в Израел и изучаването на иврит пиша за интересни моменти от Стария завет, които не са изследвани на български.

6. Идентичността ми ми помага, когато възпитавам детето си в толерантност към различните, но тъй като живея в Израел, която е еврейска държава, тя ме прави различна, защото не изповядвам юдаизъм.

7. Моята идентичност е нетипична, защото съпругът ми е израелец и живеем в Израел. От това следва, че аз опознах Израел и културата й и успях да си уточня детайли в библейския текст, ползвайки иврит, а съпругът ми опозна България. Чрез неговите очи видях други аспекти на България, а именно - спокойна, тиха и приятна страна с красива природа и тихо говорещи хора.

8. По-важното е човек да живее в хармония, а географската точка не е от особено значение.

9. "Всеки човек трябва да знае и разбере, че в душата му свети свещ, различна от свещта на приятеля му, и че няма човек, непритежаващ свещ."

Равин Авраам Ицхак Кук (1865-1935)