Атанас Славов


Американец от Сливен

Йерархията на чишитлика ми (по-точно е за мен от „идентичност") до към края на гимназията беше:
кодош,
художник,
спортист,
мъж,
турист,
българин,
сливенец,
поет,
буржоа, който се готви да бъде семеен с деца.
По-нататък стана:
учен,
литератор,
мъж,
турист,
поет,
космополит,
сливенец,
кафеджийски бърборко.
Накрая стана:
недоволник,
писател,
кафеджийски бърборко.
(НИКАКЪВ дисидент. Както казах на премиерата на една моя книга в Скопие. "Дисидентството" ограничава)

 

Напълно ми е ясно какво ме оформи:
че съм сливенец по рождение,
че съм американски възпитаник от предучилищна възраст,
че съм чел и обикнал трансцеденталистите, Дънов, Лао Дзъ, Спиноза, Ницше (Истинският Ницше - не спекулациите на сестра му, след като умира, че е фашист. И антисемит за да се мазни на Хитлер.)

Висок, елегантен мъж
Гори, дървета, планини (не море).
Истории на роднини и приятели, разговори и бъбрене в кафенета.
В музиката съм всеяден. Не знам това свързано ли е с всеядноста ми.

Формиращите ме образи и пр. нямат абсолютно нищо общо с усвоените от родната публика книги, филми, легенди.
Един от стимулите в творчеството ми, разбира се, е желанието да ги унищожа. Примерно при мен борбата за освобождаването на всички "заграбени" български земи стимулира призивът ми за освобождаването на Източна Румелия от шопско (княжествокретенско) робство; Стамболов, Стамболийски, Тодор Живков или Костов - все то! Уура за народняците и прогресивно-либералната партия!!!

Моята идентичност безумно ме радва! Помага ми по всички линии. Де да можеше повече българи да се отдадат на себе си! Еба ти разцвета. Уура!

Нищо не пречи на идентичността ми. Етничността ми не пречи, а засилва гражданствеността на децата ми И моята на българин и американец.
Кръвните връзки на рода ми са: саксонски рудари от Раково, кримски татари, заселени в сливенско, изселници българи във Влашко.
Етническата палитра на рода ми (има родово дърво от седем поколения назад) включва сватосвания през моето поколение и по едно поколение назад и напред: гърци (три случая), евреи (два случая - единият ми племенник се готви за равин), американци (два случая), арменци (един), цигани (едно мое племенниче се ожени за едно циганче, което стажува като мецосопран в Милано И сега двамата си гледат дъщеричката в нашата стара махала). Един от синовете ми е сгоден за новозеландка. Т. е. не сме "чисти" българи като председателя на ВМРО, дето няма мустаци и дирника му е като бъчва, а "истински" българи на хармонията със съгражданите си и планетата.
Между другото: аз съм кръстен в Сливен в българска православна църква, кака ми е кръстена от Софрони Ников в теософски ритуал, племенникът ми е председател на Бялото Братство в България, аз и двете ми сестри сме учили и ходили на неделно училище на конгрегашката (сега евангелската) църква в България, а племенника ми учи за равин.

Живея част от годината във Филаделфия, САЩ и част от годината в родния си град Сливен. Последствията са, че съм в пълна хармония със себе си: навсякъде има кафенета за бърборене, и колкото повече се гмуркам в реалния свят (а не в халюцинациите на новонацистите ни), толкова повече усещам идентичността си.

Винаги и навсякъде търся кафене под дърветата. "Навсякъде и винаги" - това е моята идентичност. Добре е осъществена работата сега обаче само в Сливен, Окланд и... В Ню Йорк беше прекрасно, но сега във Филаделфия нещо поскърцва.

Нищо нямам да добавя към казаното дотук. Където имаше нужда от обяснения вече съм ги направил.

2005